Bersama Selamanyaaa....

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

13 May, 2013

Hanimun- Batam Hari 1

1 Mei 2013 (Rabu).

Kenapa kami memilih Batam sebagai tempat bulan madu?
Tiada jawapan, saja try & error beli sebab terpengaruh dengan kata-kata ex-officemate kata Batam tu best.
Kebetulan pula ada promo Firefly RM178 return, so beli terus.
So abam saya dapat hadiah tiket in advance la eheh.
BESTVIEW HOTEL @ Subang Jaya.  Kata 8pg dah ready brekfast tapi bila naik.. ada nasik lemak tanpa air je.. adus, brekfast kat airport je le!

Memandangkan flight KUL-BTH (Batu Putih) 10.15pagi, maka kami decide fly ke KL awal 1hari (kalau naik flight pagi sempat je kalau tak delay tapi kami fikir KOT DELAY.. so tak mau amik risiko le!).
Kota Bharu-KL 9.15malam & kami booking Best View Hotel Subang (sangat dekat dengan Subang Parade).  RM88/night.  Tak berbaloi le, sempit amat.. ala-ala Tune Hotel Putrajaya kot tapi kalu nak solat buleh le kat lantai tu hehe. Nasib dapat driver cab yang baik hati.  Siap rekemen kawan dia pulak fetch kitorg esoknya kat hotel :-)
Breakfast @ airport subang, tengah tunggu flight & dlm flight.

Lepas beli tiket baru studi pasal Batam.  Alamak baru perasan... itu BATAM.. BUKAN LOMBOK hahahaha aduh la super sengal!  Sebenarnya nak gi LOMBOK sebab abam suka pulau tapi tak apa lah.. BATAM PUN PULAU JUGAK.. tapi tempat untuk lelaki.. MAN PARADISE kaedahnya haha.
Yng Kee Restoran Sup

Batam ni banyak tempat shopping jah.. tak banyak produk indonesia yang boleh dicari.
Frust di situ!
Batam ni sangat dekat dengan Singapore & meme ramai orang Singapore shopping di sana + buleh naik feri jah dari Johor tu.
Penerbangan Subang-Batu Putih (Batam) pukul 10.15 pagi mengambil masa 1jam 20menit sajo.
Tapi delay so fly pukul 10.50pagi, sampainya 11.10pagi (waktu di sana lambat 1jam dari Malaysia).
1st time saya naik Firefly ni.. errr pening palo den huhuhuhu sorry to say! 
Imigresen airport sangatlah lembab, dahla ada 2kaunter jah.. lembab plak tu erkkk!
Handbag tu tak tau nak beli yg mana 1, takut mak tak berkenan.. sudahnya grab yg belah kiri tapi mak cakap besor.. adus nak kecik mana lagi?

Keluar je dari airport, sorang supir tanya nak gi mana.  Kami cakap nak gi TRINITI HOTEL.  Dia tau & dia nak RP85,000.  Mak oii mahalnya?  Banyak kali jugak dia pujuk.  Abam pulak ajak redah cari cab kat luar.  Masalahnya kami kurang studi so nak redah kut celah mana?
Kami bargain dapat RM80,000 tapi kami rasa still mahal.
Sudahnya dia amik passanger lain & tiba-tiba supir lain datang offer.  Dia kata ok la kalau supir tu bagi RP80,000.. ini last saya bagi RP75,000 (RM25), terus dia pergi amik cab dia.
Malu iolsss.. cab TOYOTA VIOS ok.. sedangkan iolss pakai vios pun terasa macam dah mahal.. Indonesia buat cab je kahkahkah!
Ramah le supir tu, nama apa tak ingat.
Macam fasih gila cakap melayu walaupun dia tak pernah datang Malaysia pun.. nak je tanya orang malaysia ka mula2 tu haha.
Tapi dia tau la pasal Malaysia semua2.  Siap kata ore Kelate keras hati pasal politik.. kakakak itu machiammm kaaa?

Dia tanya kenapa pilih Triniti.. lainkali kalau nak gi Batam, takyah book thru internet.. tipu je semua tu.. biasalah nak lakukan hotel dorang.  Dia kata biasanya SUPIR TAHU LAH NAK BAWA KAMU KE MANA.  KAMI LEBIH ARIF DI SINI.  KAMI TAHU HOTEL MANA YANG BAGUS UTK KAMU.  BOLEH SAJA CARI HOTEL BAJET YANG LEBIH MURAH & BAGUS DARI TRINITI. 
Mula-mula terpengaruh juga tapi ingat balik review blogger kata jangan percaya supir.. baru la kami neutral balik.  Saje le supir tu nak bawa ke hotel yang dorang buleh komisen hehe.

Budak jual DVD kat matahari mall.. ensem kan?  Asal medan hehe

Airport ke Triniti Hotel amik masa 20menit.
Bandar le Batam ni, tak nampak kampungpun.
Supir offer gi hantar lunch sup ikan yang glamer tu.
Dia mintak RP100,000 RM33) jah semua sekali tapi dia suruh check in dulu.
Kami setuju.

Masa pergi hotel macam jauh, supir kata "biasalah, memang jauh dari centre", tapi bila tengok flyers hotel.. 200meter je ke Matahari Mall tu!

Kami dihantar ke Yong Kee (resto sup ikan)... alahai dekat je!  Cisss tak berbaloi bayar 100,000!
Abam pun kata bukan sedap pun (walau orang rekemen).. saya makan je.. sup ikan tu rasa ikan bilis kekekek. Order sup ikan, tomyam campur, nasi 2pinggan, sayur & 2jus buah RP116,600 (RM38).  Mahal gile ok!  Sangat! 
RP5000 sajo.. murah tapi tak kenyang le ekkekeek.

Then jalan-jalan ke Lucky Plaza.. ala-ala Low Yat la.  Tapi kami bukan nak beli apa-apa gajet pun so pergi Matahari Mall / Nagoya Mall.  Mak oii besarnya.. sesat barat kitorg masa nak keluar balik.
Bilik hotel kami.. selesa :-)

Shopping aje la.  Tak ada la murah sangat tapi meme syurga untuk pecinta barang branded fake la hahahaha.  I'm not into it!  Just beli high heel RP75,000 & sling bag RP75,00.  Then beli handbag Polo kat mak RP175,000. 

Abam pulak siap beli kain pelikat.  Cantik la, kat malaysia tak ada.  Dia beli 6helai.. jual kaedahnya :D
Pastu tak ada apa la (mungkin sebab saya bukan kaki shopping sangat, so a bit boring le hehehehe!).
Lepak kat Raja Kopi.  Bakso + tehobeng RP5000 (RM1.60) saja oke!  Tapi lekat celah gigi la.. tak kenyang.. 5 6suap je dah habis huhu.

Malam di hotel kami.  Depan hotel ni ada futsal :-)

Balik tu sesat barat & dikejar supir.  Yang bestnya kami gi tanya kat pondok polis dorang kat mana muahaha.
Nasib la pak polisi sangat membantu!
Rasanya lebih 5km kitorg jalan haritu (termasuk dalam soping complex la muahahaha).
Dinner @ restoran DAPUR UNIK.. rekemended speciall air aloe vera he he he!

Balik tu rehat dulu le!
malam keluar balik pergi resto DAPUR UNIK.  Is a must try.
Abam cakap best.  Kami order ayam penyet, sup ayam, nasi goreng, teh tarik & air alovera (sedap!) baru RP78,000 (RM26).. meme rekemended lah!

Balik tu tanya orang hotel mana tempat menarik & dorang dah ada supir sendiri.
cuma kami je la kena bargain berapa2.  Sangat helpful la :-)

Sambunggg!


12 comments:

  1. salam dekdaaa. kuat honeymoon teh….btw xkisah g mana janji dpt pengalaman baru tmp ore. best tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahehehehe menghilangkan rasa boring kak :-)

      Delete
  2. amboi hanimun yaaa....jeles jeles...hihihii...kakak akak teringin sangat gi batam...asal gi spore or jb mesti dia nak ajak gi batam tapi tak sampai2 jugak lagi...hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehem ehem... 'dia' tu sape? Jeng jeng jengggg! :D

      gi je la kak.. dari JB naik feri dlm 1jam lebih tak silap saya.
      Ala gi balik hari pun ok je kak!
      Sana makan2 le best.. other than that.. SHOPPING! :d

      Delete
  3. Batam?..JM tahu pasal batam ni pun sbb ada kes budak melayu lari ikut lelaki Batam...heee...bagi dekdaa..Batam ni best mcm Bandung tak and berbaloi tak kalau nk ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Err chup.. budak melayu lari ke BATAM ke, lari ke LOMBOK? hehehehe!

      Batam berbaloi kalau gi makan2.. mostly meme makanan halal.
      Kalau nak shopping mcm kat bandung.. tak berbaloi sbb batam tak banyak barang hasil indonesia.
      Banyak brg2 branded2 (fake yang bergred gred tuuuu!) + syurga gadjet (mcm lowyat).
      Saya agak boring kat sini sebab main activity hanyalah SHOPPING huhuhu.

      Delete
  4. Kawan saya pergi Batam naik feri je... pastu dia cakap memang takder yag menarik dekat Batam..

    Tapiii..... kalau nak gi kenal tempat orang memang ok la kan..

    ReplyDelete
  5. 1.wak dh gi batam jugakk

    2. bahasa melayu memey bahasa oghe batam sbb dulu jajahan kerajaan Johor yee

    3. best kann hanimunn .., ammvoiii

    ReplyDelete
  6. Kepulauan riau adalah dibawah kesultanan johor mulanya..disebabkan perjanjian anglo dutch yg memisahkan riau...mereka tu melayu sbb tu pandai cakap melayu sekadar share :)

    ReplyDelete
  7. Salam....Boleh dapatkan no. tepon Pak Uncuk x..Dulu ada no. dia tp dah hilang...plsss...TQ:))

    ReplyDelete
  8. Salam, nak numpang beriklan ya :)

    Batam Itinerary 3D2N :
    1st day
    • Upon arrival at Harbour Front and after immigration custom clearance you will be greeted by our friendly tour guide + driver.
    • Check in hotel at Batam Center hotel
    • Around city ( Goverment-Industrial-Mosque-Vihara,etc)
    • Lunch will be served at Bumbu Desa ( Sundannese Taste ) / TBA
    • Transfer to Visit Bengkong area ( Batam miniature, adventure,etc )
    • Dinner will be served at Golden Prawn Resto ( Seafood Taste ) / TBA

    2nd day
    • Breakfast at hotel
    • Sightseeing tour to visit Barelang bridge, Galang Museum, Vietnamese Camp, Dragon Fruit Farm.
    • Lunch at Nasi Padang / TBA
    • Transfer to visit Mega Mall
    • Dinner served at A&W Resto ( Western Food ) / TBA

    3rd day
    • Breakfast at hotel
    • Check out time
    • Transfer to Nagoya area ( Nagoya hill mall, shoppping area )
    • Lunch at Grand Duck Resto ( Chinesse taste ) / TBA

    For more info and details :
    astri.ryunita@gmail.com / +6281235111103

    ReplyDelete
  9. seronok nya jalan jalan cari makan ...

    ReplyDelete