Bersama Selamanyaaa....

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

09 March, 2015

Turban Baby- Harga Kawan2? Ceh!

Alhamdulillah, stok turban baru datang tak pernah putus2 sejak Oktober 2015.
So far saya telah menjual lebih dari 800 helai turban dalam masa 6bulan.
Saya juga telah berjaya menjadi satu2nya pemborong turban di Kelantan.
Stok 200lai ++ pada 8 Mac 2015 (Ahad).

Syukur atas kurniaan rezeki Allah ni.
Saya pun tak ingat cemana boleh terfikir nak jual TURBAN BABY ni which is kalau dikira2,
beberapa orang je jual di Malaysia time tu.
Saya berani sahut cabaran + tanggung risiko.
Ye lah barang baru... kot orang takut nak terima.
Ni kazen sy tlg jualkan utk sy, kiranya MCM DROPSHIP tapi dia snap gambar sendiri, ye la.. umah kat sebelah je, jln 30langkah dah sampai hahahah.  At the same time saya tlg dia cari income sbb dia housewife.

Ikutkan time saya tanya abam.. BOLEH TAK KITA TRY JUAL TURBAN BABY?
Dia jawab TAHUUU!  TAHUUU! TAHUUU! ('taktau taktau taktau'... adussss, tensen makkkk!).
Tapi saya ni spesis SUKA TRY & ERROR... APA NAK JADI.. JADILAH... KALU RUGI.. RUGILAH.. KALU UNTUNG.. UNTUNGLAH!  (biasalah spesis tak dengar kata + degil + suka buat keputusan sendiri. Cukup benci bila dgr perkataan 'ORANG CAKAP... ORANG KATA'... Saya jenis bukan dengar kata orang, Saya sendiri akan try buat berbanding dengar KATA-KATA ORANG.  Sejak dari kecik mmg camni, sekian kekekekek!)
Ni anak selebriti pun ada beli turban dengan kami.  Alhamdulillah, comel katanya :-)

Kami bermula dengan 23helai turban je okeh!
Asalnya survey2 je, sekali supplier tu mcm serius benar so dalam keadaan TERPAKSA, beli lah jugak 23helai utk amik hati dia.  Sekarang kami regular customer dia.
Sampai je stok, dalam masa 3hari terjual 67helai.
Supplier pun terkejut yang kami nak repeat order :-)

Dalam keadaan terpaksa test market tu... huiiiii LAKU GILA OKE?!
Buleh tersenyum sampai jilat dinding hahahah!
Bermula dari tu saya cari lagi supplier (tak tanya sape2 pun, sendiri cari!) maka jumpa lagi & lagi.
Order lagi & lagi berterusan sehingga hari ni.
As usual, Dina buat inspection dulu hahaha

So far, saya ada REGULAR CUSTOMER.  Biasanya saya join festival 1x jah sebulan tapi ada juga customer siap cari saya di setiap festival, siap cakap LAMA DAH KITA CARI AWAKKK... KITA LUPA LETAK FLYERS AWK KAT MANA hahah.. mak oiii, kalau join tiap2 minggu, rugiii hooo. Kalau festival tu RM100 utk 2hari.. tiap2 mggu kami join :P
Jualan di car boot sale pada 6 Mac 2015 (Jumaat).
Rasa mcm tak percaya dengan hasil jualan RM500++ dalam masa 2jam sahaja.
Then pernah sekali jual kat festival... 1hari (10pg-10mlm), sale hanya RM800++.. sedehhh ok!
(roda2 kehidupan) :P
Followers kita tak ramai pun, tapi alhamdulillah tetap ada sale.
Up to this date, baru 874 followers

Saya juga ada customer tetap yg borong turban.
Mggu lps saje 2x dia borong.. arini borong lg ehehe.
Sebelum ni ada juga beberapa org wassap kami mintak no. supplier.  Maaflah, itu bukan caranya nak CEPAT UNTUNG.  It means untung di bahagian dia lah sebab tak perlu susah payah cari supplier ni.
Padahal kami ni dari awal tak pernah mintak sesape pun, semua kami cari sendiri susah payah, terkial2 semua ada.. tup2 sesenang mintak nombor?  Tak de intergriti ok!
Kalau kami berminat gila dgn produk tu & nak jual, takde nya kami nak tanya pemborong tu NO. DIRECT SUPPLIER... kalau mintak jgk, mmg tak berhemah!
Muka terpaksa pakai turban, payoh sangat nak pakai.. hadoihh!

Kalau jual kat ofis pun ok cumanya saya tak suka bila keluar perkataan JUAL HARGA KAWAN-KAWANLAH / KESIAN LAH KAT KITA, KITA KAN REGULAR CUSTOMER TAKKAN TAK BOLEH KOT.  Eii seriyus benci dengar perkataan tu.  Kita tak de mengamalkan terms HARGA KAWAN-KAWAN OK!

Itulah susah senang + cabaran.. banyak lagi nak cite tapi kita ni menega tak sampai 1tahun lg, tak layak nak bercakap pasal bisnes banyak2 :-)
Tapi kami ada cita2 yang belum tercapai dalam dunia perniagaan ni :-)

JOM SESAPA NAK BORONG TURBAN BABY KIUT MIUT, HABAQ KITA NAAA?
012-3308551


10 comments:

  1. comelnya..tak penah lg tengok bby pakai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahehehe trend sekarang ni cik viva :-)

      Delete
  2. lawa, xdok aroh anak dara besar doh
    kalu baby, mau ku sarung jugak nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kalu gitu meh kita try buat turban dewasa, pakai dok? ehehehe

      Delete
  3. wah wah bisnes dah makin maju ye.... Alhamdulillah rezeki anak dan keluarga

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, boleh la sikit2 JM... berkat orang teraniaya huhu!

      Delete
    2. ahaksss..Dekda..itu SR lah..ni baru JM

      Delete
    3. Ehhh hahahaha adoi cemana boleh tertukor ni kikikiki.
      Sbb dah lama SR tak komen, dats y mata jd berpinau + JM kan femes (kaberline) :P

      Delete
  4. Salam..sis sy berminat tuk borong..ni no sy.. Whatsapp 01122047800, sms 01134523941

    ReplyDelete
  5. Kindly wassap me ok sis norakmar :-)
    012-3308551 tq.

    ReplyDelete