Bersama Selamanyaaa....

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

14 October, 2014

Guangzhou Part 1- KL ke GHZ

Salam semua, fuh lama gila tak update blog.
Sorry ye, saya tersangatlah bizi.. ni pun sesambil je ni hmmm!

Saya nak update pasal gi GHZ haritu.
Semangat nak gi sebabnya kami ni peniaga kecil-kecilan, amik pulak dengan pemborong di KL.
Mintak kurang singgit pun punye le berkira.. cheesekek!
So dengan berbekalkan pengetahun ciput & modal yang tak seberapa, saya ajak abam gi.
Kebetulan pulak Ogos tu ada tiket murah, grab je le.. RM470 aje pun seorang hehe,
Ramai yang kata kami beli 1tahun lebih awl dats y dapat murah.
Eh tak juga, biasa le AA, kdg2 buat meroyan dia.. 2bulan sebelum travel pun buleh murah hehe.
Tiket kami beli Ogos 2014, travel September 2014

25/10/2014 (Khamis).
Saya tinggalkan Irdina di rumah mertua.
Mula-mula ingat nak bawak tapi payah pulak sebab baby lagi, tunggu dia boleh berjalan boleh le bawak kot?!
Sedih jgk nak tinggalkan budak tecit tu tapi tak apa lah, Pok Long nya ada hehe.
Geram le sama ini budak.. dia buat muka seposen je huhu

Flite KB-KL 11.15pm.
1st time jejak KLIA 2.. rasa mcm nanar seketika.
Ye la, selalu tu kat LCCT.. kecik jah tempatnya.
Jumpa agent kami si Syazwan Zanini Travel Planner (ore kelate uols, ada homestay kat Kubang Kerian hehe promote!) untuk amik pasport & amik Yuan (kami suruh dia tukar kat KL sebab kat kelate 1tempat je + mahal kottt?)  Wan amik RM800 seorang utk ground pakej (mkn minum 2hari / transport 2hari & hotel 3mlm).  2hari tu sendiri redah!
Sedap jgk ayam kat sini, tak ingat pulak nama restoran nih!

Lepas studi sikit2 dengan Wan.
Ckp kat dia, takut gak ni sbb tak kenal guide kat sana + taktau sape grup members tapi redah aje le! 1pg++dia balik.
Kami cari port tido aje le,.. sedar2 je dah 4pg, nasib tak terlajak sampai 5pg sbb flite kami 5.35pg hehe.
Ngantuk benar pakcik nih!

Lepas check in, boarding time.. masuk hall tu terjumpa 2org kapel melayu.
Saya tgk dia pastu fikir "errr ada jgk melayu, sure dia dah biasa gi tu" sebab takde luggage.. tapi kami tidak le bertegur sape waima senyum sekali pun hehehe!
Kami bawak 1beg troli kecik pastu abam bawak 1backpack (dlm tu ada cebok / instant drink / gula.. selebihnya kosong sbb nak buat as beg beranak heee).
I believe I can fly

As usual naik je flite saya tido dengan tak menyempat2nya.
Orang lain musti eksited nak tengok bawah, tapi ada aiii kesah?  Tido lg best!  :))
Sedar tu pun sebab abam kejut bagi meal & arrival card.
Mari makannnn... abam order burger, time ni 7pg++ kot tak silap.

Masa sampai tu berdebar jgk, kot imigresen tahan ke apa ke (padahal tak buat salah menda2 pung!).
Settle, keluar je arrival hall tu, terus nampak guide kami tulis nama ROFIZI MALAYSIA & 1nama (tak ingat).  Hahhahhh rupa-rupanya kapel yang kitorg jumpa kat KLIAII tu sama grup dengan saya la.   Kahkah tu la awal-awal memasing buat sombong :D
Nasi goren cina share 2org je udahhh!

Berkenalan di situ, dorang dari JB.  Jugaaaaa jual barang baby online.
Senang le, boleh gi tempat yang sama je :-)  Nampak dorang ni masih muda belia.  Aisyah & asbenya Fairus.
Oh ya, guide kami nama Jenny!
Dia ramah mesra mcm May guide kitorg kat Beijing aritu tapi saya rasa mcm lebih suka May kot sebab dia mcm kelakar hahah.
 My life partner
Dah kena kencing kat profesor huhu.
Dia spray dgn ubat pastu tetiba merah tempat abam sakit tu (takleh tunjuk gambo tu.. gile sesored heee.. nampak benor membongek!)

Dia fetch 2orang lagi kat hotel.
Rupa2nya 1kapel laki bini jgk, also muda belia dari Kedah.
So lengkaplah group kami 6orang yg muda belia semuanya hahaha bagus gak sbb masing-masing haruslah cargas lagi :D
 Siap lukis kat mana abam sakit sebelum abam bgtau mana dia sakit (tapi betul la abam sakit kat situ huhu)

Plaza Kulit.. takde mood nak beli hbag

Jenny bawak kami gi lunch kat Restoran Halal.
Dia suruh mkn mee tarik.  Tapi saya share nasi goreng cina dengan abam sebab portion nya banyak gile.. mana le nak abis?
Mkn kat area hotel jah.
Sape2 boyo, sila masuk kedai ni

Kita naik van (buleh pulak saya lupa nak snap gambar van tu huhu).
Jenny bawak kami ke 1taman tu which is kami semua memang tak minat pun nak ke taman.
Kami nak ke plaza je huu.
Tak tau berapa harga, mls nak tanya

Lepas tu Jenny bawak kami ke kedai herba.
Saya lupa bagitau abam supaya jangan duk mengada-ngada sangat offer kan diri utk apa-apa sekalipun apa yg cina tu mintak.
Biasalah duk promote herba dorg!
Tali pinggang.  Beli luar plaza aje le!

Sekaliiiii, bila yg cakap tu tanya SIAPA NAK BUAT PEMERIKSAAN KESIHATAN, abam terus angkat tangan.. wehhh terjebak sebab kena masuk bilik.
Cong ceng cong ceng duk explain dari PROFESOR tapi tak rupa prof pun.
Memang betul dia cek abam sakit saraf tapi yg tak tahannya kena beli ubat 2k.. gile ke apo?
Penat kitorang berdalih, sudahnya abam beli juga yang harga 500 yuan (RM250) huhu benci aii!
Mls cerita banyak sebab sakit hati!
Snap gambar ala kadar je la.
Kapel dari Kedah tu tak pe le sebab dia gi atas honeymoon purpose so suka la taman2 kot hehe.
Ko mampu bawak purse besar ni?

Pastu Jenny bawak kitorg gi Plaza kulit.
Dia bagi masa 1jam tapi kalau boleh, 1minit pun kitorg tanak berada di situ haha.
Pusing je la, boring gile sebab mmg tak bajet langsung nak beli barang kulit.
Sudikah abam hadiahkan hbag besar ini utk saya? :P

Jenny dah btau, kalau nak hbag gred AAAAAAA (yang entah berapa AAAAAAAA), dia blh tlg bawakkan sebab dorang tak display depan.  Eh tak kuasa, tak minat.
Kiut2 kan beg2 ni?

Jenny punyalah terkejut sebab katanya biasa dia bawak org, mesti lama tapi kitorg ni 1jam pun tak sampai hahaha.

Ok lah gile boring cerita aku... sambung lain!



8 comments:

  1. TAK PENAH KE CHINA
    MMG ADA PLAN NAK GI BORONG SANA
    NANTI BOLEH LA PRKENAL AGEN TU KAT SAYA EH

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gi lah ke china, jgn lupa bwk cebok hahaha.
      Blh cari agent: Syazwan Zanini Travel Planner kat FB :)

      Delete
  2. Dekdaa...25/10 OR 25/9 TU...Mesti tersalah hitung tarikh ni hihihih

    part beli ubat tu mmg mcm tu jgn terpedaya..RM250 tu mahal tau huhuh...hari tu g Beijing tergoda dgn teah china beli gak RM50...balik msia sampai ke sudah tak minum pun hohohoh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa salah .. sebab excited taip cerita hihi ada jgk yg perasan!
      Laa tak minum sampai sudah ke?

      Delete
  3. lama dekdaa dok update entry travel. cepat2 skit update deh. sedak baco.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa kito dok jalle mano etek... tu kure update :(

      Delete
  4. cepat sikit dekdaa , memang syok baca story makan angin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hadeh.. kita bz gile la sekarang :(

      Delete