Bersama Selamanyaaa....

Daisypath Anniversary tickers Lilypie Pregnancy tickers

09 March, 2017

Meniaga Sate Kebab Beratur

Assalam.. kembali bersiaran setelah sawang dibersihkan sikit jah haha.

Kami laki bini dah start meniaga Food & Beverages (F&B) sesambil meniaga pakaian baby / kids.
Iaitu Sate Kebab (tanpa MSG & produk keluaran bumiputera).
Usually, abah dina je buat.. sbb dia kata kita selow buh sos hahaha.

Tak silapnya sejak Oktober 2016.

Mula-mula start dengan borong 1kotak (25pack) & try bawak meniaga kat carbootsale tesco Kota Bharu dengan hanya bawa 7pack.  Ehhh tak sangka pulak laris, walaupun dalam 25minit jual tu, macam takde ciri-ciri orang nak beli je, rasa down lah jugak tapi bila dah start customer beli.. alhamdulillah.. laris manis.
Ni baru dpt rilek sikit.. dina pandang je kat belakang tu hihi
Adik ipar kita snap gambar ni, tak perasan pun seramai ni customer queue
Mula2 tu risau jugak sebab sebelah kiri kanan kit tu jual pakaian / footwear.. kut lah mengganggu dorg kan tp alhamdulillah la, asap tidok le berkepuk2 sebabnya guna stove kecik aje pung.

Kita biasalah kdg2 over confident jual F & B kat situ sebab area2 kami tu sangat sedikit yg jual F & B.  Depan tu ada jual air je tu pun tapak haram huhu.
Mmg saje mencuba nasib.
Kakak baju merah ni pun reguler customer kita

Tambahan pulak kita takde freezer so terpaksa letak dlm peti je.
(Actually freezer dah ada ye, TAPI PENYANGAK TAK TAHU MALU TU AMBIL & ANGKUT BAWA BALIK KE KL- WEI KAU TAK MALU KE AMBIL BARANG ADIK KAU SENDIRI?  OH LUPA, KAU PUN ANAK ANGKAT!  GUNA LAWYER KONON.. PUIIII.. KAU PUN TAK LAYAK GUNA LAWYER & TAK LAYAK TUNTUT APA2 SBB KAU PUN ANAK ANGKAT.. KAH KAH!)

Baju purple tu adik ipar kita

Alhamdulillah makin lama makin mendapat sambutan & every week mmg ada regular customer.
Asalnya borong 25pek je, sekarang setiap kali borong ambil 100packs terus.
Tu pun mmg cepat sold out.

Dina suka giler tgk sate kebab dia banyak.
kdg2 dia marah kalau org borong (dia takut abis hahahah lucu pulak anak aku sorg nih)


Tu dia... mkn terus.  Paling banyak customer beli 15batang lps tu beli lg yg pack sbb kompim sedap 

Kalau ada rezeki lebih, memang nak ambil 200pack ++ tapi tak apa, tatih2 dulu lah.
Ada rezeki ituhari, kita beli freezer dulu :-)
Takkan nak tumpang letak rumah Mother In Law, malu lah.. dia pun nak letak barang niaga dia :D
Adik baju kuning ni pun setiap minggu dtg beli... bila mak nak beli 2batang je.. dia kata NAK 5 LAH hahah!

Boleh dikatakan memang seronok giler jual sate kebab.
Yang dah tahu tu, dorg akan beli 1pack terus.
kami ada 3perisa (beriani, blackpeper & pedas).
Feberet kami sekeluarga adalah BERIANI.
Tp ramai pulak yg takut nak try BERIANI, curious betul, padahal kalau kita masak kat situ.. kita otometik buh BERIANI.. dorg ckp sedap hehe.
Sape nak borong buleh la ye

Dina pun tlg promote jgk, sesambil berdiri sebelah abah dia.. kalau orang pandang saje.. dia ajak singgah KEBAB NIHHHH, BELI LAAA, APOOO NI ! (amboih kemain garang kalau orang tgk saje tak beli kebab haha).

Dina kalau tak dapat kebab pg2 weekend, marah betul dia!
Actually, black peper pun dina blh mkn sebab tak pedas pun.
Cakkk... tokey cilik.
Harap meneruskan legasi sebab kita lately ni tak berapa nok segar mano bak ore kelate kato.. badan letih sokmo

Sesiapa yang berminat nak mkn sate kebab, boleh datang CAR BOOT SALE TESCO setiap jumaat lps asar.
Booth kita betul2 depan bangunan MCA Kota Bharu.
RM1je sebatang (kita buh sos cili @ tomato + mayonis).. sedap noksss!
Adik yg pakai baju kuning td.. mggu sebelum tu dia pakai jersey.. kita ingat dia hehe

Yang nak borong dengan kita pun buleh.
Minima 15pack.
Kalau 1kotak (25pack, pastinya lebih murah).
yg borong 1kotak, kita bg bunting free.

Wassap 017-9616119


2 comments:

  1. wahh..otak business sungguh hangpa ni laki bini. kipidap..moga sukses selalu.

    ReplyDelete
  2. haha lawak weh part dina komen takut habis tuh...meh lah jenguk blog baru aku jugak..blog lama dah takleh update..taktau nape..hehe

    ReplyDelete